Alle berichten

Round Table 6: ‘Route naar ProActief-beheer’

Tijdens de Round Table 6 ‘Route naar ProActief-beheer’ op 23 januari delen drie ziekenhuizen hun ervaringen met collega’s uit het land. Alle drie zijn ze er van overtuigd dat dit de route is voor toekomstig modern beheer en dat ze op deze wijze waarde kunnen toevoegen aan het ziekenhuis.

ProActief-beheer stond twee jaar geleden nog in de kinderschoenen toen het Jeroen Bosch Ziekenhuis startte met de implementatie. Tijdens de Round Table 6 vertelt Marike van Meer, hoofd FB van het JBZ, over hun ervaringen en de snelle ontwikkelingen in de afgelopen periode. “Eerst heb ik het reactief beheer onder controle gekregen met de inzet van de Service Level App. Door de plaatsing van een centrale monitor ontstond pas echt een breed bewustzijn op de afdeling. De tweede stap naar ProActief-beheer is een stuk lastiger omdat dit andere competenties van de beheerders vraagt. De noodzakelijke nieuwe competenties die wij zien ontstaan zijn data analyse en een professionele communicatie met proceseigenaren”, aldus Marike

Jeroen Tonijs, hoofd FB van het Elkerliek Ziekenhuis, heeft eind 2017 gekozen voor ProActief-beheer. Jeroen geeft aan dat ProActief-beheer deel uit maakt van een bredere transitie die ze doormaken. “De methode S-AIM met de inzet van de daarbij behorende Analyse Dashboards zijn nu een vast onderdeel geworden van onze werkprocessen”, zo geeft Jeroen aan. “Komend jaar zou ik het fijn vinden als we tussen de ziekenhuizen onderling de Story’s kunnen uitwisselen om zo snel tot gerichte interventies te komen”, zo sluit hij zijn betoog.

Het Franciscus Vlietland Ziekenhuis onder leiding van Birthe de Kreek hoofd FB heeft de handschoen opgepakt om samen met iCON de eerste dashboards te ontwikkelen rondom de toegang en autorisaties van HiX. Dit is complexe materie, maar in het kader van de strenge AVG zeer relevant. Het heeft geleid tot de ingebruikname van HIM en AAD, de HiX Inzage Monitor en Autorisatie Analyse Dashboard. Hiermee is het mogelijk om visueel inzichtelijk te maken hoe de verschillende HiX accounts en rechten zijn verdeeld en heeft men een beeld van toegepaste noodprocedures voor de inzage in dossiers. “We hebben al veel voordeel van deze dashboards, maar we hebben ook weer een hele nieuwe wensenlijst”, vertelt Birthe. In het kader van de Shared Innovations heeft JBZ deze dashboards opgepakt en is bezig met een verdere doorontwikkeling.

Rond 20.30 uur ging iedereen naar huis en werden er onderlinge afspraken gemaakt om samen invulling te geven aan de ‘Route naar ProActief-beheer’.