Data-uitwisseling in tijden van Corona

Ik zit inmiddels, net als een groot deel van Nederland, al sinds vrijdag de 13e thuis. Vanuit huis kan ik veel zaken regelen voor het project om de resultaten van de laboratoria naar de apotheken te krijgen. Op afstand je steentje bijdragen aan verbetering van de gezondheidszorg is een mooie taak. In de frontlinie staan op dit moment artsen en verpleegkundigen, die zich drie slagen in de rondte werken om voor onze zieken te zorgen. Kort daarachter staan de medewerkers van ziekenhuizen die zorgen voor de schoonmaak, de schone bedden, het eten en de diagnostiek.

Er wordt veel getest en de resultaten moeten snel gedeeld worden. Allereerst intern het ziekenhuis, maar ook met RIVM, huisarts, GGD’s en ik vergeet waarschijnlijk nog een paar partijen. Wat mooi is aan een dergelijke crisissituatie is dat de noodzaak om dit snel te regelen door iedereen ingezien wordt en dat de verschillen die eerst onoverkomelijk leken, ineens verdwenen zijn.

Laat dit een les zijn voor de gehele gezondheidszorg in Nederland. Als het echt nodig is, lukt het: data uitwisselen tussen verschillende systemen kan en het kan snel. Laten we deze structuren in de lucht houden en het de uitwisseling van gegevens blijvend mogelijk maken zodra we de tijd krijgen het netjes en structureel te regelen.